Ingrediënten
Voor de octopus
- 400 g octopus (pulpo) voorgekookt of vers, schoongemaakt
- 1 teen knoflook
- 1 laurierblad
- 1/2 citroen
- 1 el olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Voor de aardappelpuree
- 400 g kruimige aardappelen
- 50 ml volle melk
- 1 el roomboter
- Zout en nootmuskaat naar smaak
Voor de garnituur
- 8 kerstomaatjes gehalveerd
- 6 groene olijven
- 6 zwarte olijven
- 3 el Griekse yoghurt of burrata bolletjes
- 2 el extra vergine olijfolie
- 1 el balsamico-azijn of rode wijnazijn
- Verse kruiden: dille oregano, basilicum
- Peper en zout
Methode
Octopus bereiden
- Octopus bereiden
- Breng een pan met ruim water aan de kook, voeg de knoflook, laurier en citroen toe.
- Voeg de octopus toe en laat 45-60 minuten zacht koken tot hij gaar is (indien nog rauw).
- Laat afkoelen en snijd de tentakels los. Dep droog.
- Bestrijk met olijfolie, kruid met peper en zout, en grill in een hete grillpan 2-3 minuten per zijde tot er grillstrepen ontstaan.
Aardappelpuree
- Schil de aardappelen, kook in gezouten water tot ze zacht zijn (±20 min).
- Giet af, voeg melk en boter toe, stamp tot een romige puree.
- Breng op smaak met zout en een snuf nootmuskaat.
Garnituur & opmaak
- Halveer tomaatjes en marineer kort in olijfolie, peper, zout en azijn.
- Maak stipjes of toefjes van Griekse yoghurt of burrata over het bord.
- Leg een lepel puree in het midden van het bord en smeer licht uit.
- Leg de gegrilde octopus er artistiek op.
- Garneer met olijven, tomaatjes, kruiden en besprenkel met extra vergine olijfolie.
Voeding
Calories: 540kcalCarbohydrates: 34gProtein: 38gFat: 28gSaturated Fat: 7gSodium: 1800mgFiber: 6gSugar: 5g
